5x de harde waarheid over zelfzorg

5x de harde waarheid over zelfzorg

Zelfzorg is een van de belangrijkste onderdelen van een gezonde relatie met jezelf en anderen, toch weten veel mensen niet hoe zelfzorg er juist uitziet.

Ik kom vandaag even met de deur in huis vallen en 5 harde waarheden meegeven over zelfzorg.

Zelfzorg is saai

Zelfzorg is niet enkel gezichtsmaskers en bubbelbaden. Het is ook op tijd gaan slapen, je tanden poetsen, je belastingen juist indienen, je huis opruimen. Of zelfs dingen die gewoon helemaal niet leuk zijn zoals relaties verbreken, naar de tandarts gaan of plannen afzeggen. Zelfzorg is niet altijd glitter en glamour, maar de saaie zijn vaak de belangrijkste van al!

Zelfzorg draait ook niet altijd rond wat je wilt, maar rond wat je nodig hebt. Soms wil je een pak witte chocola de oppeuzelen, maar heb je eigenlijk nood aan een warme thee en vroeg slapen.

De reactie van anderen

Voor jezelf zorgen is niet egoïstisch, laat ik daarmee beginnen! Toch kan het ervoor zorgen dat je anderen eens teleurstelt wanneer jij je grenzen aangeeft. Het is niet erg om af en toe teleur te stellen of teleurgesteld te worden in het leven. Dat zegt niet meteen iets over jullie relatie in z'n geheel.

Ja, er bestaat ook een kans dat je mensen kwijtraakt als je zelfrespect en zelfzorg stijgt. Maar dan waren dat al niet de juiste mensen om rond jou te hebben toch?

Loslaten

Voor jezelf zorgen betekent daarom soms ook loslaten. Het loslaten van een giftige relatie, van ongezonde gewoontes en verkeerde keuzes. Het loslaten van een copingmechanisme of iets waar je hard voor probeert te vechten, maar wat al veel te lang meer kost dan het je opbrengt.

Je weet dat loslaten voor jou het beste is, maar wilt niet zeggen dat het geen pijn kan doen. Zoek steun en wees lief voor jezelf.

Geven zonder krijgen is geen liefde

Dit zal een hard pill to swallow zijn voor de people pleasers onder ons. Maar blijven geven zonder te krijgen leidt niet naar liefde. Het leidt naar uitputting, vicieuze cirkels en soms ronduit misbruik.

Het hoeft helemaal niet fifty-fifty te zijn met ieder afzonderlijk mens die je kent, maar het is belangrijk dat in het geheel een bepaalde balans in zit. Het is geven en nemen in échte relaties.

De paradox

Voor jezelf zorgen is het moeilijkste op de momenten dat je het het meeste nodig hebt. Misschien vind je het jezelf niet waard, kan je de motivatie niet vinden, is het te confronterend of heb je gewoonweg de energie niet.

Voor jezelf zorgen betekent niet dat je het ook allemaal alleen hoeft te doen. Vraag om hulp en steun waar dat kan. Je bent het waard.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4