Goede voornemens, gedoemd bij de start?

Goede voornemens, gedoemd bij de start?

Wat zeggen de cijfers?

Wel… Die zijn niet echt veelbelovend. Onderzoek toont aan dat 40 à 50% van de hele wereldbevolking jaarlijks z’n goede voornemens . Maar meer dan 80% stopt al binnen de eerste paar dagen. Als je het allemaal narekent, houdt slechts 5 à 10% van iedereen ook effectief zijn goede voornemens een heel jaar vol.

Hoe komt dat nu juist?

De bekendste goede voornemens, zoals vermageren, meer bewegen en minder drinken, zijn vaak oplossingen voor symptomen in plaats van oplossingen voor oorzaken. Deze voornemens vragen vaak ook enorme aanpassingen in je dagelijkse routines. En routines verander je niet van vandaag op morgen, ook niet op oudejaarsavond 😉

Wat kan je dan wel doen?

Iedereen kent de neerwaartse spiraal wel, maar ken je ook de opwaartse spiraal? In plaats van het zoeken naar oplossingen voor symptomen, richt je beter je energie op kleine gewoontes die je in een opwaartse spiraal helpen komen. 

Elke dag 1% beter levert meer op en houd je langer vol dan op 1 dag 100% beter.

Wie wil je worden?

We stellen onszelf ook vaak de verkeerde vraag. “Wat wil ik anders doen?” Terwijl we onszelf eigenlijk beter de vraag stellen “Wie wil ik worden?”

Je kan zoveel routines en gewoontes veranderen als je wilt, je kan met de beste bedoelingen van de wereld goede voornemens maken, maar als deze acties niet in lijn liggen met je identiteit blijven deze acties niet duren.

Verandering gebeurt op 3 lagen.

Mensen starten hun goede voornemens vaak met wat ze willen bereiken, resultaatsgebonden gewoontes. Maar wat als je nu eens focust op wie je wilt zijn?
  • Het is niet je doel om een marathon te lopen, het is je doel om een renner te zijn.
  • Het is niet je doel om 10 boeken te lezen, het is je doel om een lezer te zijn.
  • Het is niet je doel om meer zelfzorg te doen, het is je doel om een selfloving queen te zijn.

Achter elke gewoonte, routine schuilt er een bepaalde overtuiging. Je acties reflecteren wat jij gelooft over jezelf. En het zijn die oude overtuigingen die je nieuwe voornemen serieus kunnen saboteren

Iedereen kan zichzelf overtuigen om 2x naar de fitness te gaan, of 2 weken gezond te eten, of 2x nee te zeggen als je niet wilt, maar als je de overtuiging achter het gedrag niet verandert, zal het lastig worden om longterm vast te houden aan deze gewoontes.

Wanneer je wilt stoppen met roken en iemand biedt je een sigaret aan kan je zeggen "Nee bedankt, ik probeer te stoppen." of "Nee bedankt, ik ben geen roker (meer)."
Wie van beide zal de avond overleven zonder sigaret denk je?

Tijd voor actie

Bij deze wil ik je graag uitnodigen om je goede voornemens er even bij te nemen om een oefening te doen.
  1. Buig je voornemens om naar identiteitsgebonden voornemens. Wie wil je zijn?
  2. Bedenk welke 1% stappen jij kan zetten om in je opwaartse spiraal terecht te komen.
  3. Bedank jezelf om tijd te nemen voor reflectie en ontwikkeling.

Word 2023 jouw jaar van zelfontwikkeling?

Liefs

Amber

 

PS: Is jouw goede voornemen om een meer zelfbewuste versie van jezelf te worden? Boek hier jouw kennismakingsgesprek en we gaan samen aan de slag!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4