4x waarom jij niet aan zelfzorg doet

4x waarom jij niet aan zelfzorg doet

Zelfzorg is een essentieel onderdeel van een gelukkig en succesvol leven. En dat is geen persoonlijke mening, maar een bewezen feit.

Toch blijft zelfzorg voor velen een heel moeilijke opgave. Vandaag wil ik de top 4 redenen om niet aan zelfzorg te doen even bespreken. In de hoop dat jij morgen start met die nieuwe zelfzorgroutine 😉

 

"Ik heb daar toch geen tijd voor!"

  • Tijdstekort draait altijd rond dezelfde vraag: "Welke prioriteiten stel je?" Iedereen heeft dezelfde 168 uren in een week, aan jou om te beslissen waar je tijd naartoe gaat. Persoonlijk plan ik altijd eerst mijn zelfzorgmomenten in mijn agenda voor ik iets anders inplan, want ik ben prioriteit #1 😉
  • Zelfzorg vraagt geen zeeën van tijd: 5 minuten ademhalingsoefeningen, 10 minuten stretchen, 5 minuten journalen, 10 minuten van de zon genieten...
  • Tijdstekort is vaak een uiting van een dieperliggende overtuiging. "Ben ik wel een prioriteit voor mezelf?" "Ben ik het wel waard?
  • Het kost je evenveel tijd om slecht voor jezelf te zorgen als om goed voor jezelf te zorgen. HUH? 🤯​ Denk maar aan burn-out, vermoeidheid, overspanning, alle energie die je steekt in piekeren & je slecht voelen, sneller ziek worden, alle tijd en geld die je steekt in het oplossen van kwaaltjes...

Op het einde van de rit durf ik zelfs stellen dat je meer tijd kwijt bent zonder zelfzorg dan met zelfzorg.

 

"Ik ben bang voor de reactie van anderen"

Jos, als iemand het niet oké vindt dat jij goed voor jezelf wilt zorgen, dan hoort die persoon gewoon niet in jouw kring.

Wanneer jouw zelfrespect stijgt en jij durft de ruimte innemen die je verdient, zal je zien wie het echt goed met je meent. Ik snap dat je nu bang bent om hier mensen door kwijt te raken, maar liever een handvol mensen die het beste met je voor hebben dan een meute die jou niet het beste gunt.

Beware of people that are in your circle, but not in your corner.

 

"Is dat niet egoïstisch?"

Laat ik het even formuleren met een metafoor.

Wanneer je vliegtuig een noodlanding moet maken:

❌ Egoïsme is enkel jouw zuurstofmasker aandoen.

✅ Zelfzorg is eerst jouw zuurstofmasker aandoen en erna die van anderen.

See the difference there? 😉

Hoe ga je anderen hun zuurstofmasker aandoen als je zelf bewusteloos ligt? Hoe ga je voor je loved ones zorgen als je niet goed voor jezelf zorgt? Jouw energie is niet eindeloos, die moet ook kunnen opladen.

 

"Ik weet niet hoe zelfzorg eruit kan zien"

Het kan soms moeilijk zijn om te vinden wat jij nu echt nodig hebt op de 5 zelfzorg vlakken: fysiek, emotioneel, spiritueel, sociaal en intellectueel. Er is geen one size fits all hierin. (TU in kledij geeft mij al de bibbers 😂)

Zelfzorg is iets heel persoonlijk dat juist moet voelen voor JOU. De een laadt op van een middagje sauna, de andere loopt daarvan de muren op. Ga vooral op ontdekking wat jou energie geeft en hoe jij dit in je weekplanning kan steken.

Start je morgen met goed voor jezelf te zorgen?

Liefs

Amber

PS: Ben jij klaar om aan de slag te gaan om beter voor jezelf te zorgen, om jezelf liever te zien? Met The selflove journey help ik jou naar meer energie en minder stress.
Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 4